Broccoligratäng

  • Ingredienserna
    Ingredienser Mängd Beställningsnummer
    Mjölk 3% fett 3 dl 423
    Småtomater röda typ körsbärstomat 250 g 366
    vetemjöl 75 g 332
    Fint salt med jod(JOZO) 6 g 4504
    Gratängost 100 g 35
    Smör fett 80 % 50 g 55
    Broccoli 400 g 165
    Gris skinka fett 3% skivad rökt 100 g 110
    Ströbröd 2 msk 472
    Svartpeppar grovmalen Ekologisk sto(KOCKENS) 3 g 102060052
    15 pack medelstora Frigående(SVENSKA LANTÄGG / SVENSKA LANTÄGG) 4 st 10341507
    Smör fett 80 % 30 g 55
  • Gör så här

    Så här gör du:

    Sätt ugnen på 175° C.

    Rengör en broccoli och skär i små buketter. Smöra ett eldfast fat och strö över lite ströbröd och lägg i broccolibuketterna. 

    Rör ihop mjölk i en gryta, tillsätt smör och låt det koka upp under omrörning.  Låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Blanda ned en äggula i taget. Smaka av med salt och peppar. Vispa upp äggvitorna tills de blir styva och vänd ned dem försiktigt i smeten.

    Häll smeten över broccolin och strö över riven ost. Gratängen jäser mycket och blir större så smeten får bara fylla 3/4 av fatet på höjden. Grädda gratängen tills den blir gyllene och vacker. 

    Gräddningstid: 50-60 min. vid 175° C längst ned i ugnen.

Dela på:

Näringsvärden per 100g

Näringsämne Mängd
Energi (kJ)2206.93 kJ
Energi (kcal)527.05 kcal
Fett33.42 g
Kolhydrater27.47 g
Protein27.37 g
Fibrer4.82 g
Vitamin D1.77 µg
Vitamin C104.94 mg
Folat240.93 µg
Järn2.45 mg
Kalcium371.89 mg

Energifördelning

Receptet presenteras av:
Lantägg
Beräknad pris ca. 8,00 kr (per portion)